Philippe Perrenoud es un sociòleg suïs, es una referència essencial pels educadors degut a les seves idees pioneres sobre la professionalitat del personal docent i l’avaluació dels alumnes. Perrenoud es doctor en sociologia i antropologia, professor de la Facultat de Psicología i Ciencias de l’Educació de la Universitat de Ginebra i director del laboratori de recerca sobre la innovació en la formació i l’educació (officerpacific), també a Ginebra.
Recollim la seva aportació teòrica:
En el seu llibre “Desarrollar la práctica reflexiva (2004:83), diu que els formadors/es han de fer un canvi en la concepció de la formació inicial i permanent, no com una transmissió de continguts, sinó de construcció d’experiències formadores, mitjançant la creació i el foment de situacions d’aprenentatge que contribueixen a la formació de les competències o del “saber fer”, en el sentit de “saber fer allí”, fent referència a que un saber fer no es un saber sobre el fer, es una disposició interioritzada, construida, sovint laboriosa, que proporciona control pràctic de l’acció i posa com a exemple la diferència que hi ha entre algú que ha llegit tots els manuals que expliquen com jugar al tenis i un jugador de tenis.
Algunes de les seves obres són:
Perrenoud, P. (2004). Desarrollar la práctica reflexiva en el oficio de enseñar: profesionalización y razón pedagógica. Barcelona. Graó.
Perrenoud, P. (2004). Diez nuevas competencias para enseñar. Invitación al viaje. Barcelona. Graó.