Juan Carlos Tedesco

Tedesco va estudiar Ciències de l’Educació a la Facultat de Filosofia i Lletres de Buenos Aires, al 1968. Va exercir com a docent d’Història de l’Educació en la Universitat Nacional de La Plata, en la Universitat Nacional del Comahue i en la Universitat Nacional de La Pampa. Va ingressar a la Unesco en 1976 com a especialista en política educacional del Projecte Unesco/CEPAL “Desarrollo y Educación en América latina y el Caribe“, on va estar a càrrec de les investigacions sobre educació i treball. Des de 1992 fins 1997 va desenvolupar el càrrec de Director a l’Oficina Internacional d’Educació de la UNESCO, a Ginebra. Va ser Director del IIPE/Unesco, Buenos Aires des de la seva creació fins l’any 2005. Va ocupar la Secretaria d’Educació del Ministeri d’Educació, Ciència i Tecnologia d’Argentina durant el govern de Néstor Kirchner. La seva succesora, Cristina Fernández, el va ascendir a la titularitat del Ministeri.

Recollim la seva aportació teòrica:

En conferencia inaugural presentada en el III Congreso Internacional Nuevas Tendencias en la Formación Permanente del Profesorado. Políticas y Modelos de la Formación Permanente (Barcelona, 2011, septiembre, Barcelona), amb el títol Formación del profesorado y construcción de sociedades más justas, planteja el debat sobre la formació del professorat i diu que s’ha de centrar en el “per a què” de l’exercici de la professió docent; és a dir, que es necessari generar una organització del treball docent que permeti que la formació sigui aplicable i per això es precís crear un vincle entre les institucions escolars i les formatives, crear models formatius que articulin les instàncies formatives amb les instàncies de desevolupament professional. En definitiva, “articular la formació i el desenvolupament professional”.

Algunes de les seves obres són:

Tedesco, JC. (1971). Educación, sociedad en Argentina: 1800-1945. Buenos Aires.

Tedesco, JC. (1983). El Proyecto Educativo Autoritario: Argentina 1976-82; en coautoría con Braslavsky, C. y Carciofi, R. Buenos Aires.

Tedeseco, JC. (1987). “The paradigms of socio-educational research in Latin America”. Comparative Educational Review.

Tedesco, JC. (1989). “The role of the State in Education”. Prospects.

Tedesco JC. (1991). “Estrategias de Desarrollo y Educación: el desafío de la gestión pública”. Madrid.

Tedesco, JC. (1995). “Una nueva oportunidad. El rol de la educación en el desarrollo de América Latina”. Santillana (en cooperación con E. Schiefelbein).

Tedesco. JC. (1995). El Nuevo Pacto Educativo. Madrid. Anaya.

Tedesco, JC. (2000). Educar en la sociedad del conocimiento. Madrid. Fondo de Cultura Económica.

Deixa un comentari